Videomängude ajalugu #4 - 5200 ja Vectrex

kolmapäev, 11. november 2009

Enne veel kui liigume ühe ikoonilisema konsooli juurde läbi ajaloo (ning ma usun, et kõik teavad millega on tegu), heidame pilgu kahele konsoolile, mis ilmusid aastal 1982. Nendeks on Atari 5200 - 2600 otsene, kuid läbikukkunud järeltulija - ning Vectrex, omamoodi põnev ja müstiline konsool, mis on üks ainulaadsemaid masinavärke konsooliajaloos.


Alustame konsooliga, mis pidi olema igatpidi parem oma ellkäijast ehk Atari 2600st. 5200 loodi, et konkureerida oma eelkäija kandadele astuva Intellivisioniga, olles mitmes aspektis oma aja kõige võimsam masin. Kahjuks oli tal aga mitmeid muid probleeme ning tema läbilöök jäi rohkem unistuste valda. Esmapilgul jäi muidugi silma tema visuaalne massiivsus, mille tõttu oli ja on ta jätkuvalt üks suurimaid konsoole, mis eal loodud.
Samuti kasutas 5200 ainulaadset lülitikarpi, mis ühendas konsooli nii teleka kui ka vooluvõrguga - seda kõike samal ajal. Lisaks sellele ei saanud 5200 omanikud konsooliga 2600 mänge mängida, alles hiljem tuli välja seda võimaldav adapter.
Kogu konsooli kirstunaelaks aga said tema puldid. Kuigi puldid olid oma aja kohta vägagi uudsed(analoog, omasid pausinuppu, numbrinupud) ning neid sai konsooli külge ühendada lausa neli tükki korraga, ei olnud sellest kuigi palju kasu, sest enamjaolt oli neil probleeme töötamisega ja nende asendamine oli küllaltki kulukas. Kolmanda osapoole pulte on siiski tänapäeval leida, aga need ei ole just kõige odavamate killast.

Atari 5200 Vikipeedias
Läbi ja lõhki 5200
CGR Atari 5200 videoülevaade
Angry Video Game Nerd mängib Atari 5200ga...?





Teine meile huvipakkuv konsool kannab nime Vectrex, mis oli küll kaheksabitine konsool, kuid pikslite asemel kasutas hoopis vektorgraafikat, samalaadselt paljude selle aja populaarsete arcade masinatega. Samuti on ta ainus mittekaasaskantav konsool, mis omas oma isiklikku sisseehitatud ekraani. Värvid ekraanil puudusid ning seda kompenseerisid mängudega kaasaskäivad kilest ülekatted, mis samuti aitasid ka mõndade graafikaprobleemida vastu. Vectrexi pult oli samuti konsooli sisseehitatud, omas juhtkangi ja nelja nuppu, mängud olid kassettidel ja käisid konsooli külje peal asetsevasse pilusse.

Vectrex Vikipeedias
Vectrexihullude poolt loodud kodulehekülg
CGR Vecrtexi videoülevaade
Angry Video Game Nerd mängib (muuhulgas ka Vecrtexil) Star Treki mänge

5 kommentaari:

A.G. McHilter ütles ...

/-/Samuti on ta ainus mittekaasaskantav konsool, mis omas oma isiklikku sisseehitatud ekraani/-/

- vabandan, aga jäi lihtsalt häguseks...et nagu ...öhh?

ruut ütles ...

Mis siin arusaamatuks jäi? Vectrex omab isiklikku ekraani, mis tähendab et teda ei ole vaja teleka taha ühendad, samas ei ole tegemist kaasaskantava konsooliga/pihukonsooliga, nagu näiteks Game Boy. Äkki nii on parem.

A.G. McHilter ütles ...

see nagu nagu aruaamatuks jäigi, et mis mõttes ta mittekaasaskantev on kuna sel ajal minu teada game boy-si jms ei olnud.
pigem tegu ju kõige transporditavama vahendiga, et sihtpunktis ei pea isegi telekat olema.
Umbes nagu läpaka eelkäia, et viskad kuskil "poole tera restos" vooluvõrku, kasti virutad lauapeale ja klõbistad rahulikul, vandesõnade saatel.

ruut ütles ...

Kuna algsel kujul oli tekst kavandatud noorematele inimestele, siis võivad mõned sõnastused mõnele imelikud tunduda. Lihtsalt tahtsin rõhutada, et Vectrex ei olnud teoreetiliselt nö. "handheald system", vaid lihtsalt tavaline konsool oma ekraaniga. See et ta oma olemuses sellegi poolest üsnagi "portable" on, on lihtsalt lisaboonus.
Eks ma üritan tulevikus teksti igale vanuserühmale arusaadavaks ja asjakohasemaks teha siis.

A.G. McHilter ütles ...

ÄÄÄH...ära nahast välja poe, ega me seal suboris nii nõudlikud kah pole ;)
Lihtsalt arusaamatuse tekitas see, et lauset lugedes ja pilku uuesti pildile pöörates oli esimene mõte, et mis need kõlarid on ka otseühendusega ja ajastule omaselt ilgelt kobakad ning, et äkitse on seal mingi brontosauruse mõõtu alaldi veel taga, mis lihtsalt fookusesse ei mahtunud või kui suur see "ekraan" täpsemalt on jne.
Kes kurat neid ürgseid ajastuid täpselt teab... pole kunagi paleontoloogia kursust läbinud.

 
Mängumaania © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions