Far Cry 3: Blood Dragon

esmaspäev, 20. mai 2013

"Far Cry 3" oli eelmisel aastal üks hinnatuimaid ja enim levinud mänge ja kuigi aastalõpu nimekirjadest jäeti see miskipärast enamjaolt välja, on siiski tegu mänguga, mida mängitakse siiani just mängijale antud vabaduse pärast. Hiiglaslikud saared, maniakaalne antagonist Vaas ja vabadus teha seda, mida paljud eelmise aasta mängud ei pakkunud - kõik see hoiab "Far Cry 3"-e endiselt mängurite näppude vahel.
"Blood Dragon" - lühikokkuvõte
Populaarsuse tipus olevale mängule lisatakse alati juurde allalaetavaid lisapakke ja üksikmängu missioone, et võtta mängijate eufooriast ikka viimast. Ubisoft otsustas kasutada teist teed. Selle asemel, et kasseerida uute kaartide, relvade ja kõige muu tegelikult mõttetu pealt raha nagu nii mõni teine mänguhiid, hakkas Ubisoft mängureid kiusama kummaliste neoonivärvi piltide ja plakatitega mängust, mida ei tohiks eksisteerida. Alguses arvati, et tegu on osava aprillinaljaga, kuid see nali osutus hoopis reaalseks mänguks. 
Draakonid - nad helendavad, munevad ja purskavad lasereid
Kui "Far Cry 3" võttis end omas elemendis väga tõsiselt, käsitles olulisi teemasid ja näitas mängijale hullumeelsuse tegeliku palet, siis aprilli lõpus maailma peale vallandunud lisapakk või siis pigem algset mängu täiendav osa alapealkirjaga "Blood Dragon" naeruvääristab, parodiseerib, ironiseerib ja kommenteerib nii "Far Cry 3"-e kui ka kogu mängutööstust ennast läbi 80-ndate filmi - ja mänguklišeede ning  piinlikult rumala ja seeläbi suurepärase tulevikunägemuse. Pigem on tegu minevikuga, sest lugu leiab aset 2007. aastal, mil apokalüpsis sai apokalüpsise ning maailma on vallutanud küborgid, neoonvärvid, 80-ndate muusika, pead valutama panevad one-linerid ja mees, kes on rohkem kui mees. Ta on Rex Power Colt. Pool-inimene ja pool-küborg, aga 100% ägedust. 
Väljenda oma tundeid 
Tegu oleks kui "The Terminator"-i, "Predator"-i, "Commando", "Aliens"-i, "Die Hard"-i, "Rambo", "Teenage Mutant Ninja Turtles"-i, "Power Rangers"-i, "Highlander"-i, "Miami Vice"-i, uutest filmidest "Drive"-i ja lugematute teiste tol ajal ja ka praegu 80-ndaid defineerivate filmide ja eriti just ATARI, SEGA ja NINTENDO mängude stilistika ülima kooslusega. Kõiki mainitud filme refereeritakse ühel või teisel viisil. Mängudest on võetud värvid, disain ja kunstiline lähenemine. Erinevad episoodid oleksid justkui uued versioonid klassikalistest filmidest. Mängu algus on selge viide Coppola "Apocalypse Now"-le, kuigi kindlasti ei tasu oodata psühholoogilist uurimust sõja mõjust inimesele ja ühiskonnale.
Headshot ehk sinine ollus voolab laiali
Mängus on isegi missioon, kus Rex power Colti ülesandeks on hävitada laserdraakonite pesas uut järelkasvu tekitavad munad. Kohe meenub stseen "Aliens"-ist, kus Ripley ja tema leegiheitja viha all hävinesid Alien Queeni munad. Jah, isegi "Blood Dragonis" peab Power Colt võitlema laserdraakonite suure emaga. 
"The Terminator" tundub kõige muu keskel olevat see kõige suurem inspiratsiooniallikas. Power Glove`i muusika meenutab kohati Brad Fiedeli surematuid viise. Rex Power Colti HUD on Terminaatori vaatevälja koopia. "Far Cry 3"-st tuntud kaamera on asendatud küberneetilise silmaga.  Tegelikult on iga mehaanika osa ja iga funktsioon "Far Cry 3"-s juba ette näidatud lahendusega. Muutunud on ainult välimus, värvid, tekst, stsenaarium, süžee ja kõik see, mis tegi "Far Cry 3"-st "Far Cry 3"-e. Graafika ja kogu maailm on sama, kuid kõik on ülevärvitud, igale asjale on antud uus välimus ja helitaust on loodud 80-ndate küberpungiliku tunnetuse edasi andmiseks. Relvad, nende täiustamine ja uuendamine on täpselt sama, aga kõik on uue välimuse järel tundmatuseni muutunud. Kadunud on relvade ostmise ja täiustamise kohmakus. Kõik on lihtne, selge ja väga kiire.
Geniaalsed õpetused
Power Colti monoloogid iseendaga või siis dialoogid teistega on täis viiteid lugematutele filmidele.   One-linerid on "Blood Dragoni" parim osa. Rex kommenteerib iga etteantud missiooni, lisaülesannet ja isegi tulevahetust. Vaenlasest kübersüdameid välja rebides (lootimise aseaine) on alati oodata meeldivat kommentaari ning alati võib vaenlase suunas näidata keskmist sõrme. Mängija saab ühe nupuvajutusega kõigile keskmist sõrme näidata. Millises mängus seda viimati teha sai? "Blood Dragon" on tõesti võimas kummardus erinevate generatsioonide mänguritele, filmifännidele ja kõigile neile, kes on väsinud kolmik A mängude püüdlustest esitada end väga tõsiste ja olulistena. 
Teismelised ninjakilpkonnad leidsid kiire lõpu
"Blood Dragoni" süžeest pole väga palju mõtet rääkidagi. See on selge juba esimestel minutitel, aga nii palju võib öelda, et 100%-st ägedusest koosnev Mark IV Cyber Commando seersant Rex Power Colt ja  tema kaaslane Spider (Mortal Kombatist välja hüpanud Sub-Zero) satuvad peale konspiratsioonile hävitada maailm laserdraakonite vägagi plahvatusohtlikku verd täis rakettidega. Põhimõtteliselt tuleb päästa hätta sattunud neidis, tappa paha tegelane ja päästa maailm. Uskumatu on ka see, et lugu on oma lihtsakoelisuses ja naljanumbri seisundis siiski hästi jälgitav ja koguni meeldejääv. 
Mehaanika, süsteemid, reeglid ja maailm töötab "Far Cry 3"-e najal ning sellega on juba kõik öeldud. Kui tead ühte, siis tead ka teist. Tegelikult ei tea, sest "Blood Dragoni"-il pole peale sama mängumehaanika mitte midagi ühist FC3-ga. Kõik on üle võlli. Pigem on see võll aknast välja visatud, põlema pandud ja laserdraakonitele söödetud. Nii oleks loogilisem selgitada, kuivõrd erinev on "Blood Dragon" mängukogemuse poolest "Far Cry 3"-st.
In case of Cassowary run and for heaven`s sake don`t look back.  
Muidugi on siin tohutult palju sarnasusi. Taaskord on Rex Power Colti ees üks suur saar, vallutamiseks mõeldud vaenlaste asundused, metsik küberpungistatud loomastik (+draakonid ja Cassowaryd on endiselt väga kurjad), suures koguses kogumiseks mõeldud VHS kassette ja muid nippet näppet asju nagu televiisorid, mida peab välja lülitama. Rex kommenteerib sellise tegevuse peale tavaliselt umbes nii: "Somebody is fucking with me". Siinkohal mainiks, et "Blood Dragon" on täis roppusid ja selle all mõtlen seksistlikke nalju, homofoobilisi kilde ja väga rõvedaid väljendeid. Endiselt väga rumala ja humoorika nurga alt muidugi. Rex Power Coltile annab hääle ei keegi muu kui Michael Biehn. "Aliens"-i ja "The Terminator"-i staar pühib end puhtaks "Aliens: Colonial Marines"-i rämpsust ja tõestab taas, et temast paremat ei ole
Üldse soovitan "Blood Dragoni" järel ära vaadata eelmisel aastal Haapsalu Õudus - ja Fantaasiafilmide Festivali väisanud samasse auku kukkunud "Manborgi"
Siniselt helendav vibu - hiilimise jaoks ideaalne
"Blood Dragon" ise on mõnes mõttes lausa geniaalne, sest on põhimõtteliselt reskinnitud FC3, kus kõike on võetud vähemaks, aga samas on väga palju juurde lisatud. FC3 võttis end väga tõsiselt, aga  "Blood Dragon" naeruvääristab seda tõsidust ja ehitab end ümber kui rumalat, loll ja lamedat tribüüti 80-ndate filmidele, mängudele ja muusikale. 
Veel enam on "Blood Dragon" kui kommentaar "Far Cry 3"-le, mängutööstusele ja mängijale  endale, kommenteerides läbi mängu ja mängitava tegelase mõttetuid disainivalikuid ja vananenud mängumehaanikat. "Blood Dragon" ei kommenteeri ludonarratiivset dissonantsi, vaid laseb sellel julmalt liugu ja näitab seejuures kui naeruväärseks ja ebausutavaks võib üks suurte eesmärkidega mäng muutuda, kui lugu ja mängumehaanika liiguvad eri suundades.
Natuke sinist, punast ja siis kõike muud
"Blood Dragon" on "Far Cry 3"-ga võrreldes väga lihtne ja see lihtsus muudab elamuse mitmeid kordi lõbusamaks. Elude ja kuulide arvu pärast ei pea muretsema. Colt on mees nagu tank, kes jookseb isegi kiiremini kui pakutavad sõiduvahendid. Kahju ainult, et ei saanud vabas looduses laserdraakoniga ratsutada ja mängus puudus nii meeldejääv vastane nagu seda oli Vaas Montenegro.

Ääremärkusena lisaksin, et "Far Cry 3: Blood Dragon" on täiesti eraldiseisev lisapakk ja selle mängimiseks pole "Far Cry 3"-e omamine vajalik.

Lõpetuseks mõtlemapanev hetk mängust.

Doctor Elizabeth Darling: Rex, are you doing OK after that EMP surge?
Rex Power Colt: Good as new, doc. There's no challenge I can't beat.
Doc: I don't know, Rex. I'm pretty unstoppable in The Bishop of Battle.
Rex: Doc, you play video games?
Doc: Yes, Rex, video games are a proven coping mechanism, like any hobby. They've been shown to improve hand-eye coordination, problem-solving, social interaction and self-confidence. And no studies have managed to prove a correlation between video games and violence. Frankly, anyone who thinks games are bad for you is a F.U.C.K.ing idiot.
Rex: Hey, whoa, whoa, Doc.
Doc: No, Rex, F.U.C.K. stands for 'failing to understand our capacity for kindness.' It's an acronym. Though I suppose this isn't a game anymore. Is it?

Fännid on juba filmi ootuses. 


0 kommentaari:

 
Mängumaania © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions