The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

teisipäev, 14. juuli 2009


Mängisin platvormil: PC

Saadaval veel ka: PS3 ja Xbox360

„The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena” (edaspidi ka: DA) on järg 2004. aastal ilmunud üliedukale ja kriitikute ning fännide poolt kõrgelt hinnatud konsooli- ja arvutimängule „The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay” (edaspidi ka: BB). Kuid mitte ainult järg. Tegelikult on võetud tema eelkäija BB, tehtud väike graafiline make-up, lisatud multiplayer ja Dark Athena nimeline järjelugu ja pandud ühte komplekti. Seega saab ühe raha eest kaks mängu. Nimetatud mängude peategelaseks on Vin Dieselilt hääle ja välimuse laenanud Richard B. Riddick – tagaotsitav kurjategija, kes suudab pimedas näha, tapab vaenlasi nii relvade kui paljaste kätega ning poetab one-liner-eid nii, et vähe pole.

In the end, everybody bleeds the same...

DA jätkab sealt, kus BB pooleli jäi. Riddick, koos oma endise vangistaja Johnsiga, on põgenenud Butcher Bay vanglast ning naudib meeldivaid krüogeen-tukastuse unenägusid. Seda seni, kuni nende põgenemissüstik jääb ette suurele, Dark Athena nimelisele palgasõdurite kosmoselaevale, mille kapteniks on Gale Revas – kaunis, kuid seevastu väga kuri naine, kellega tundub, et Riddickil on mingi varasem ajalugu. Palgasõdurite jaoks on tegemist hea saagiga, sest nii Riddicki kui Johnsi kinnipüüdmise eest on välja pandud korralik palgaraha. Nii tõmmataksegi nende süstik vägisi Dark Athena pardale. Johns võetakse kinni, aga Riddickil õnnestub tabamist vältida ning seejärel võtab juhtimise üle mängur, kes peab aitama Riddickil laevalt põgeneda.

Üldiselt on DA mängitavuse poolest küllaltki sarnane BB-ga. Ka siin on palju pilkast pimedust, kus Riddick oma helendavate silmadega ringi hiilib ning vaikselt vaenlastel kõrisid läbi lõigates põgenemisteed otsib. Selline hiilimine Dark Athena pimedates nurkades on mängu tähtis osa. Mängija peab õppima, kuidas varjulisi kohti ära kasutada, et kiirete ja vaiksete rünnakute abil enda eesmärgi poole teed tekitada. Samuti on oluline osa mängust ka lähivõitlusel, mis sarnaselt eelkäijale BB-le on väga hästi õnnestunud. Riddickit on lihtne juhtida ning tema liigutused kaklemisel stiilsed. Eriti efektne on võimalus haarata vastase relvast, see talle endale näkku suunata ning ajud sodiks lasta. Vägivalda on mängus palju ja see on värvikas, eriti lähivõitluses. Aga ärge nüüd arvake, et mäng ainult lähivõitlusest koosneb. Täpselt sama oluline on ka kaugvõitlus relvadega. Võrreldes BB-ga on seda kohati isegi rohkem, sest relvad on vabamalt kättesaadavad. Küll aga ei pea Riddick vastaste kuulirahele pikalt vastu ning soovitatav on võimaluse korral siiski varjudes püsida, mitte jookse-ja-tulista stiili harrastada. Relvaarsenali on võrreldes eelkäijaga pisut täiendatud. Lisatud on SMG, SCAR gun, mis tulistab kaugelt detoneeritavaid pomme ja väga lahedad noasarnased lõikerelvad Ulaks-id, mida Riddick ka mängu postril käes hoiab.

Kõmm!

Mängu toovad sügavust ning aitavad lugu edendada mitmed Dark Athena pardal hoitavad vangid, kelle jaoks Riddick mõne ülesande peab täitma, et pärast nende abiga oma põgenemisplaani koostada. Nimetatud tegelased on küllaltki värvikad ning suhtlemine on mõnus vaheldus muidu toimuvale pidevale tapatööle. Kaasa aitab ka see, et DA on suurepärase helinäitlemisega ning tegelastest kõlab tänu sellele välja palju elulisust. Mängu helipool on üldse hea. Kurjakuulutavalt kõlab kogu ümbritsev keskkond ning ka relvad teevad korralikku häält. Täitsa kutsuvad tulistama. Võitlusolukordades saadab mängijat ka instrumentaalne muusikaline taust, mis sinna hästi sobib. Graafika kohta võib öelda, et päris Crysisega tegu ei ole. Mäng on ju tehtud sama mootori edasiarendatud versiooni põhjal, mida viis aastat tagasi kasutas ka BB. Siiski näeb DA soliidne välja ning suurepäraselt on realiseeritud valgustus ja varjud, mis mängule selle nii vajaliku atmosfääri loovad.

DA on mänguna päris hea, aga mitte suurepärane ning tal on üks suur miinus – seda kõike on juba tehtud. Riddick, tema hiilimine, lähivõitlus, samad relvad, suhtlus tegelastega – BB oli täpselt sama mäng. Uuendatud graafika, paar lisatud relva ning mõned tunnid uut sisu ei ole piisavalt palju uuendusi, et olla enamat kui normaalne järg. Selline muudatuste puudumine võib mängu teises pooles tekitada korduvuse ning üksluisuse tunde. Minu jaoks oli väga huvitav esimesed paar-kolm tundi kestnud osa, kui uues kosmoselaeva keskkonnas ringi sai rännatud, aga sellest edasine teine pool muutus juba tüütuks. Replay value on olematu ning sellest on kahju, sest BB pakkus seda küllaldaselt.

Riddick peab olema ettevaatlik, et kinnivõtmist vältida.

Seekord on kaasas ka multiplayer, milles on olemas tüüpilised Deathmatch, Team Deathmatch ja Capture the Flag ning lisaks ka uued mängurežiimid nimega Pitch Black, Butcher Bay Riot ja Arena. Esimeses kehastub üks mängija Riddickiks koos oma pimedas nägemise oskusega ja teised mängijad toetuvad oma taskulambivalgusele, et teda üles leida ja ära tappa. Teises võitlevad omavahel kolm meeskonda – valvurid, vangid ja palgasõdurid. Ühe raundi kestel saadakse vastaste tapmise eest raha, et raundide vahepeal uusi relvi osta. Kolmas kujutab endast mängijate 1vs1 või 2vs2 võitlust, kus võitja jääb areenile ning kaotaja läheb mängimisjärjekorra lõppu. DA multiplayer ja tema võimalused on alguses huvipakkuvad, aga kaotavad kiirelt oma võlu. Kaasa ei aita ka kergelt tekkiv lag ning vähene mängijate arv.

Kokkuvõttes on DA üle keskmise tugev komplekt. Soovitan mängu kindlasti neile, kes nautisid ka BB-d. Vahele võivad DA jätta need, kellele BB ei meeldinud. Kuid inimesed, kes mingil põhjusel seni Riddicki maailmas seigelnud pole, nendele on DA lausa kohustuslik, sest isegi viis aastat hiljem on Escape from Butcher Bay suurepärane mäng ning ka Dark Athena kosmoselaev pakub piisavalt mänguelamust, et järgi proovida.

Butcher Bay maailm on jätkuvalt põnev.

+ Escape from Butcher Bay on suurepärane mäng ning Assault on Dark Athena arvestatav järg

+ Väga hea helinäitlemine, mis muudab tegelaskujud huvitavaks

+ Dark Athena mängu esimene pool on väga põnev

+ Mõlemal mängul on väga hea atmosfäär

- Assault on Dark Athena teine pool muutub tüütuks

- Dark Athena puhul pole erilisi mängulisi muudatusi võrreldes Butcher Bayga

0 kommentaari:

 
Mängumaania © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions