Stacking ehk seiklevad matrjoškad

reede, 18. veebruar 2011

Double Fine'i esimene mitte-Tim Schaferi juhtimisel loodud mäng jätkab firma traditsiooni omapäraste ideede paiskamisega rahva ette.


Mängija kehastab maailma väikseimat ja ühtlasi kõige mõjukamat matrjoškanukku, Charlie Blackmore'i, kelle legendaarne korstnapühkijatest pere on jäänud rahalistesse raskustesse. Pereisa on aga õnneks saanud uue tööotsa, kus puhastab korstnaid alludes otse suurele ja kurjale parunile. Isa jääb aga päris pikaks ajaks ära ja pere jääb väga suurtesse rahalistesse võlgadesse. Perelapsed, peale Charlie, viiakse sunnitööle ja algab Blackmore'ide meeldejäävaim seiklus.

Mängu idee on juttude järgi spontaanselt tulnud, kuid atmosfäär on vaieldamatult asi, millega siin on kõvasti vaeva nähtud. Varajane 20. sajandi industriaalsnoobilik õhkkond on saavutatud perfektselt ja lisaks on muidugi Double Fine kõik üle võlli keeranud. Uhkeldavates riietes daamid karjuvad hüsteeriliselt ülepingutatult: "Good day, Sir!" mille vastukajaks on ümbritsevate nukkude köhatused, kaabukergitused, ehmatused ja mõmisemised. Vähemalt minule meenutavad sellised olukorrad väga esimest Simsi mängu, kus tegelastel puudus keel, kuid sain siiski aru, mida nad öelda tahtsid. Kui Te olete totakate snooblike žestide pooldaja, siis see mäng Teile ka meeldib. Muidugi muusika, graafika ja kõik selline on samuti hästi tehtud. Vaheklippides häälnäitlemine muidugi puudub - dialoog edastatakse tummfilmidele omaste vahelehtedega.


Mängu põhimehaanikaks kujuneb Charlie oskus end teiste nukkude sisse stackida. Ta suudab seda vaid teha endast ühe suuruse suurema nukuga, mille omakorda saab veel suurema nuku sisse laduda. Erinevaid suuruseid on alguses 5 ja iga uue keskkonnaga tutvustatakse veel suuremaid nukke. Enamasti näitab suurus ka matrjoškanuku sotsiaalset staatust ja olulisust ühiskonnas. Teine uhkelt reklaamitud omadus on see, et erinevad nukud räägivad erinevatele nukkudele erinevaid asju ja kuigi see mehaanika on vahest kahtlase väärtusega võib sealt siiski häid vihjeid või mõne killu leida.

Keskkondi või leveleid on mängus väga vähe - vaid rongijaam, mis käitub hubina, kus pääsed ülejäänud kolme maailma, kust leiad vastavalt juba oma vennad-õed. Iga tase sisaldab endas kolme kuni viite mõistatust, milledel omakorda kolm kuni viis lahendust. Mängu läbimiseks on vaja leida vähemalt üks lahendus igale põhilisele mõistatusele, aga 100% läbimisgurudel on muidugi tarvis leida kõik lahendused. Ja viimaste peale on ka mõeldud - mängusisene vihjesüsteem on väga abivalmis jännijäänut abistama. Vihjeid saab avada kolmes astmes - esimene annab suhteliselt abstraktse vihje või lausa vanasõna/kõnekäänu, mis peaks andma idee mida kasutada mille peal. Teine on juba natuke konkreetsem, ning kolmas ütleb juba otse, mida teha tuleb. Vihjete kasutamise eest mängijat mingil viisil ei karistata ja seega on kindlasti mõnel kerge jäädagi neid kasutama. Esimene kord läbides soovitan selle kasutamist vältida.


Igal tasemel on ka oma ~20 eksklusiivset nukku, milledest kõik omavad oma erilist võimet. Mõned neist on küll korduvad külalised, aga see on igati vabandatav. Meeldejäävaim minule on väike saksa poiss, kes on perega reisima läinud ja kelle rongijaamas suunad tagasi oma õe ja ema juurde. Järgmine tase on aga kruiisilaev - poiss on merehaige ja tema sisse end stackides hakkab pilt lainetama, ümbritsevad helid muutuvad jubedateks kõlinateks ja vilinateks ning poisi ability on küpsiste oksendamine. Ühesõnaga Double Fine'i huumor ründab taas. Igas levelis peitub ka üks eriline "komplekt" nukke, kes tuleb üksteise sisse stackida, mille järel saad mingi preemia.

Mängu suurim miinus on paljude silmis kindlasti selle pikkus. Tõsi, 3 tunniga on võimalik mäng läbi joosta kuid nii jääb mängija paljust huumorist ilma. 100% läbimine on saavutatav ~6 tunniga ja arvestades, et see on tänapäeval ka paljude retail mängude pikkus, siis vähemalt huumoriga tasutakse mängijale raha tagasi. Pikemana tunduks see juba välja venitatuna ja väsitaks tõenäoliselt ära.

Stacking on saadaval XBOX Live Arcade ja Playstation Network poodides hinnaga $15

1 kommentaari:

kuri orav ütles ...

Korralik arvustus. Huvitav väike mäng.

 
Mängumaania © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions